Skip to main content

Sodabi 2.0

Sodabi is een distillaat van gefermenteerde palmwijn dat uit de palmboom gewonnen wordt.

In West-Afrika staat Sodabi bekend onder verschillende namen. De naam Sodabi wordt gebruikt in Togo, Benin en Ghana.

De originele Sodabi wordt meervoudig gedistilleerd in een alambiek (authentieke distilleerketel). Deze techniek gebruikte men vanaf de 16e eeuw om de dranken voor de koning te maken. Vanaf de 18e eeuw werd deze drank toegankelijk voor de hele bevolking.

De productie van Sodabi werd gedurende de kolonaliale periode verboden. Vandaar dat Sodabi tot op de dag van vandaag veelal illegaal gedistilleerd wordt. De drank heeft daardoor nooit de gelegenheid gehad zich kwalitatief te ontwikkelen. Sodabi lijkt qua smaak op jenever en gin. Hierdoor werd tijdens de kolonisatie de introductie van gin en jenever in West-Afrika vergemakkelijkt. Bovendien was het duurder en daardoor exclusiever en chiquer om te drinken. 

Zo werd Sodabi werd verdrongen door de dranken gin, jenever, rum en schnapps. De dranken waren zo gewild en duur dat ze zelfs werden ingezet als betaalmiddel in de slavenhandel.

Tot op heden speelt jenever bij veel ceremonies een grote rol. Mede door de rol van jenever in de slavernij vinden wij dat het tijd is om Sodabi terug te brengen op het voetstuk dat het verdient. Met onze Sodabi uit Schiedam brengen we de originele drank terug naar Afrika, in een hoge kwaliteit.

Spirituele drank

Sodabi is de oorspronkelijke spirituele drank, die werd gebruikt voor ceremonies om de geesten van de voorouders gunstig te stemmen. In de West-Afrikaanse traditie leven de de doden voort. Ze leven nog onder ons, in de lucht, het vuur, de aarde en het water. De drank was dan ook een essentieel onderdeel van de Voodoo Ceremonies.

Sodabi werd ook ingezet bij trouwerijen, de geboorte van een kind, uitvaarten, kortom bij allerlei belangrijke levensgebeurtenissen. Het was dé drank van de West-Afrikanen voor de komst van de rum, gin, jenever, wodka en schnaps.

De palmboom speelt een belangrijke rol in de West-Afrikaanse cultuur. In de Afrikaanse traditie zegt men: ”Wie de palmboom heeft is rijk”. Alles wat van de palmboom komt heeft grote waarde in de Afrikaanse gemeenschap. Men maak er palmwijn, Sodabi, muziekinstrumenten, olie, gordijnen, bezems, dakbedekking, etcetera van. Er zijn verschillende soorten palmbomen. De verschillende soorten wilde palmbomen zijn langer en hoger dan de later door de kolonialisten geïmporteerde palmbomen. 

De palmwijn die gebruikt wordt voor de Ahobli Spiritual Sodabi is van de originele wilde palmboom (Elaeis Guineensis) van West-Afrika. Dit is de meest voorkomende palmboom in de kustgebieden van West-Afrika en de golf van Guinea. 

Sodabi en de vlucht voor de slavernij

De Ga People die voor de slavernij gevlucht zijn uit Ghana wisten dat deze palmboom alleen aan de kust groeide. Dus gebruikte ze deze uitzonderlijk lange palmbomen als navigatie en zo kwamen ze aan de kust in Togo en Benin terecht. Om de voorouders te bedanken voor de bescherming tijdens het vluchten maakten ze uit de aanwezige palmbomen Sodabi om deze te gebruiken in een dankceremonie.

De koning van het volk, Okaikoi Ahobli nam zijn oorlogsspeer, stak die in de grond en zei:”De oorlog is voorbij”. Dit is de betekenis van de naam van de stad Aklakou.

Ahobli Spiritual Sodabi vandaag

De huidige koning van deze stad, een rechtstreekse afstammeling, geeft toestemming om de naam van zijn voorouder Ahobli te gebruiken als merknaam voor de drank.

Deze drank willen we gebruiken om iedereen met voorgeschiedenis in West-Afrika die door de slavernij over de hele wereld verspreid is geraakt, uit te nodigen om naar huis te komen om contact te maken met hun roots en voorouders.

Dit past helemaal in de huidige tijd waarin er duidelijk sprake is van een groeiende behoefte aan een dergelijke reis. De Sodabi staat trouwens ook voor verzoening en vrede.

Schiedam

De stad Schiedam is essentieel in dit verhaal omdat tot op de dag van vandaag de naam ‘Schiedam’ bij de West-Afrikanen staat voor hoge kwaliteit. Je gaat nooit naar Afrika zonder een fles uit Schiedam mee te brengen voor de voorouders.

Door de Sodabi in Schiedam te maken en naar een hoog niveau te tillen, is historisch gezien de cirkel rond.